Cseresznyefa - melyik fajtát vegyem?

2012.01.23. 22:51 | joejudge | Szólj hozzá!

 Mit tudok a cseresznyéről? Lássuk csak:

A cseresznye régóta termelt gyümölcs Európában. Mégis kevesen tudják, hogy a görög és római kereskedők hozták be időszámításunk előtti időkben. A rómaiak már több cseresznyefa fajtát is ismertek. Találtak onnan való cseresznyefa metszési útmutatásokat, s az egyes fa fajtákról szóló leírásokat is.

A botanikában jelenleg három fő cseresznyefa típust különböztetnek meg:

-Prunus avium, ez az édes cseresznyék őse,

-Prunus cerasus, ez igazából, meggy, savanyú cseresznyének is hívják, két fajtája van : az amarelle és a griotte.

-Prunus avium és a Prunus cerasus hibridje, ezt nevezik angol cseresznyének : duke cherrynek.

A vad cseresznyefa képes megnőni 20-25 méter magasra is, gyümölcse sokkal nagyobb, mint más fajtáké. Az édes cseresznye, ami a legközkedveltebb cseresznyefa, 10-12 méter magasra nő, termése kisebb. A fákat 8 méter távolságra kell ültetni optimálisan.

A meggyfa sokkal kisebbre nő (Prunus cerasus), 2-4 méter az átlagos magassága. Ültetése és gondozása sokkal több odafigyelést igényel, mint a cseresznyefáké.

A cseresznyefa, szinte minden talajon megél és jól bírja a téli hideg időjárást is, sokkal könnyebben átvészeli, mint a meggy.

A középkorban nemcsak a köznép ültette szívesen a házak elé ezeket a fákat, hanem templomkertekbe is előszeretettel ültették, mivel nemcsak nagyon szép, s igazi tavaszváró látványt nyújt, mikor virágzik, de a gyümölcse is finom, és sok termést hoz egy ápolt fa. S kevés odafigyelést igényel.

 A mi családunk is ezért döntött a közkedvelt cseresznye mellett. Egész sor cseresznyefa van mamim háza előtt. Finom lekvárokat, süteményeket készít a gyümölcséből, mindenki örömére, s nem kell tömérdek cukrot adjon hozzá, hogy javítson az édességén. Az már csak hab a tortán, hogy mikor virágoznak a fák milyen gyönyörű az udvar. A szüret, az meg minden fára mászás alkalmával külön családi csata! Ki ér előbb le a fáról teli vödörrel… J

 

Címkék: cseresznyefa

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszmester.blog.hu/api/trackback/id/tr553742162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása