Gyümölcs aszalás

2012.10.01. 11:22 | joejudge | Szólj hozzá!

A gyümölcsök és zöldségek legrégibb tartósítási módja az aszalás. Ahhoz, hogy az aszalás sikeres legyen csak napfény vagy meleg szükséges. Az aszalás segítségével tartósított zöldség és gyümölcsféle kis helyen elfér. Az aszalt növényekből szükség szerint használhatunk, kevésbé romlik, mint a befőtt. Ahol a napi fogyasztáson felül még marad is a termelt zöldségből, gyümölcsből, érdemes akármilyen kis mennyiséget is megaszalni. A leginkább elterjedt a szilva aszalása. Az aszalt szilva anyaga a sárga vagy kék szilva, ringó. Az aszalás előkészítéseként a  gyümölcsöt szűrőbe téve 1-2 percre lobogva fövő vízbe kell tenni. A szilva héját ezután  le kell húzni és a szilvákat enyhén meszes vízben fél napig kell áztatni. Az így előkészített gyümölcs többször váltott hideg vízzel leöblítendő, és lecsurgatandó. Az aszalás következő lépéseként egy nagyobb tepsire fehér csomagoló- vagy itatóspapírt terítünk. Az itatóspapírra tesszük a gyümölcsöt egy rétegben. Az így előkészített és gyengén előmelegített sütőben, nyitott ajtó mellett szárítjuk. A félig megaszalódott szilvából a magokat kis hegyes kés segítségével szükséges eltávolítani. A kimagozott szilvát újból a sütőbe téve folytatjuk az aszalást. Az elkészült aszalt az egyes rétegeket, sorokat zsírpapírral elválasztva szükséges dobozba helyezni. Az aszalt szilvát tároló doboz tetején néhány helyen lukat kell készíteni, hogy levegőt kapjon. A sárgabarack is aszalható hasonló módon, azzal a különbséggel, hogy azt nem kell meghámozni, valamint érdemes visszatenni a gyümölcs közé a megtört és lehéjazott barackmagot. . A sütő helyett meleg, napos időben a szárítás, aszalás a napon végezendő, csak éjszakára kell a gyümölcsöt a sütőbe tenni. Gyakran aszalják még a gombát is. Az egészséges gombát nem kell megmosni, csak a földes, homokos rész eltávolítása után felszeletelni. Egy nagyobb tálcára tett fehér papírra kell teríteni vékonyan a gombaszeleteket. A gombát a szilvához és a barackhoz hasonló módon aszaljuk, közben gyakran forgatjuk, hogy egyformán száradjon. A csontszáraz gombát vászonzacskóba téve, szellős helyen kell tárolni. Az olyan gyümölcsöket, mint a cseresznye és a megy kimagozás nélkül, csak szárától megtisztítva kell a tálcára tenni. Ezeknél a gyümölcsöknél a darazsakra érdemesfokozottan figyelni. Az aszalni kívánt almát, körtét hámozás nélkül, de magházát kivágva, vékonyan szeletelve kell aszalni. A körte és almaszeleteket akár erős fehér cérnára is fűzhetjük. Ezek a füzérek szintén a napra akaszthatók. Az aszalni kívánt alma és körte szeletek egyforma vastagok kell, hogy legyenek, mert csak így aszalódnak egyenletesen.

Címkék: aszalás gyümölcs aszalás

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszmester.blog.hu/api/trackback/id/tr104813173

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása