új és használt Szárzúzó

2012.03.04. 18:03 | joejudge | Szólj hozzá!

  Képzeljétek, osztálytalálkozón voltam tegnap, s egy percig sem tudom tovább magamban tartani élményeimet. Nagyon vicces volt látni, hogy ki mennyire megváltozott, s persze azt is, hogy némelyek pedig épp ugyanolyanok, mint tíz éve voltak. Ez utóbbira remek példa mondjuk Csabi. Már középiskolában is a rock bandák vagy a könyvek helyett a nagypapájával lógott a földeken vagy a műhelyben, s így nem is csoda, hogy a mai napig is a mezőgazdasági gépek töltik ki minden gondolatát. Évek óta gyűjti, és persze használja is őket. A vacsora alatt egyszer csak minden átmenet nélkül elkezdett áradozni az új szárzúzójáról. Igen, jól hallottátok, szárzúzó!:)

Először én is néztem nagyokat, mert ugye van traktor, kombájn, cséplőgép, eke és a többi, s akkor azt hiszi az ember, hogy nagyjából képben van a földművelésben, de akkor jön ez megszállott, aki olyan lelkesen kezd beszélni az ő vadiúj szárzúzójáról, mintha legalábbis egy új Porschet vett volna, pedig nem, ez csak egy munkagép, egy szárzúzó. Természetesen hagytam, hadd meséljen, mert meggyőződésem, hogy nyitottnak kell lenni a világ dolgaira, s ki tudja, még egyszer hasznomra is válhat, ha tudom, hogy mi fán terem egy szárzúzó. Először is felvilágosított, hogy a szárzúzó egy olyan munkagép, melyet a traktor után csatlakoztatnak, a célból, hogy felaprítsa pl. az aratás után ottmaradt durva növénydarabokat, tehát szárt zúzzon!:)  A szárzúzó azért nélkülözhetetlen a földművelésben, mert nélküle ezek a maradványok elrohadnak, nem engedik szellőzni a talajt, melynek így csökkenhet a minősége. Ráadásul a kukorica- és gabonaszárak, vagyis a legutolsó aratás maradványai mind remek zöldtrágya, így a szárzúzó kezd egyre fontosabb szerepet betölteni a talajmunkákban. Mind mindenből, a szárzúzóból is rengeteg féle-fajta létezik, hogy a gazdák megtalálhassák a pénztárcájuknak, ízlésüknek, földjüknek megfelelő szárzúzót. Csabi cimborám történetesen az olasz Seppi cég szárzúzóira esküszik, akik már az 1970-es évek óta gyártanak szárzúzókat. Elmondása szerint akkoriban még kalapáccsal voltak felszerelve a szárzúzók, de mára már nagyon sokat fejlődött a szárzúzó-technológia. Csabi szárzúzója almazöld és az egyik legújabb modell. Nem lepődnék meg, ha teleszkópos is volna beépített hűtőládával és ventillátorral, de erről már nem esett szó, mert egy barátnőm megmentett a további fejtágítástól, ami azért egész szórakoztató volt. Köszönöm Csabi J !

Címkék: szárzúzó szár zúzó

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszmester.blog.hu/api/trackback/id/tr484288591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása