Hirdetés

Friss topikok

Kertépítés - 10 alapszabály, amit tudnod kell!

2012.01.26. 22:14 | joejudge | Szólj hozzá!

 Úgy négy éve, hogy a mostani házunkba költöztünk. Egy idős bácsi lakott benne korábban, úgyhogy elég elhanyagolt állapotban került hozzánk, főleg, ami a kertet illeti. 

A hátsó kertben nagyjából derékig érő gaz, ami csak azért nem terjedt ki az első kertre is, mert ott azért jöttek-mentek időnként, kitaposták a gazt. A ház belső felújítgatásával párhuzamosan a kertnek is nekiálltunk, mielőtt még a kukacoskodóbb szomszédok feljelentettek volna (már öt éve élünk itt és a hátsó szomszédunkat leszámítva, a körülöttünk élők nagyon kedvesek).


Az ember eleinte persze nagyon lelkes, a kertépítésben csak a szépet látja: „ Ide majd az ibolyák, oda orgona és mindenhol gyönyörű zöld gyep!”. Szép elképzelések, csakhogy ha az ember „csináld magad” mozgalomba kezd, rengeteg problémával találja szemben magát, a „mit,mi mellé érdemes ültetni” problematikán át, egészen, a „mikor, hogyan öntözzem és mit csináljak vele télen?” kérdésekig számtalan nehézség felmerül. Érdemes - saját tapasztalataim alapján- legelőször egy alapszintet elérni, már ami a kertünk szépségét illeti, nem feltétlenül kell arborétumot „üzemeltetni”. 
Mi, kezdő célként a gazirtást tűztük ki magunk elé, úgyhogy a közeli kertészetben gyomirtó permetet vettünk, ügyelve a használati utasításnak arra a részére, ahol a szer talajkárosító hatásait taglalja. Ha a későbbiekben a kertépítés a célunk, akkor erre mindenképpen ügyelnünk kell, ugyanis könnyen termőképtelenné tehetjük a talajt. Ha a föld már teljesen szűz, elkezdhetjük a tervezgetést. A kertépítés során több dolgot is érdemes figyelembe venni, ezek körül az első és legfontosabb, hogy mi a célunk a kertünkkel. Merőben más kritériumoknak kell megfeleljen egy kert, ami pusztán esztétikai célokat szolgál, mint egy olyan ahol például zöldség-gyümölcs termesztést folytatunk.
Mindazonáltal mindkét esetben hasznos egy kis pihenő részt kialakítani, székekkel, asztalkával, ahová bármikor kiülhetünk, levegőzni, pihenni.  
Amennyiben házunk kerítésen belül van és előtte utcafront felől van egy kis „előkert”, érdemes azt, külön kis kapuval elzárni az – esetleges -  kutyák, és/vagy más háziállatok elől. Az ilyen kis védett földet aztán beültethetjük különböző virágokkal, illetve, akik kedvelik az egyedibb megoldásokat, kis sziklakertet is kialakíthatnak itt; néhány nagyobb kő, „szikla”, meredeken egymás hegyére-hátára pakolva, növényekkel, kövirózsával beültetve, igazán mutatóssá teheti az utcafrontot. Figyeljünk azonban, az általunk ültetni kívánt növények vízigényére és hő-tűrésére; nem csak a sziklakertépítés közepette, hanem egész kertünk kialakításában, vegyük figyelembe, hogy növényink elsősorban nem esztétikumok, hanem élőlények, akik a rájuk fordított törődést természetesen meghálálják, megéri hát a kertépítés minden munkája és fáradalma.

Címkék: kertépítés

A bejegyzés trackback címe:

https://kerteszmester.blog.hu/api/trackback/id/tr633874599

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása